Miért kellene a paradicsomnak kizárólag pirosnak lennie? Sokan szeretik ezt a zöldséget, de az érzékeny gyomrúak a savassága miatt kénytelenek lemondani róla. Pedig a sárga, sőt barna változat kevésbé savas, így mindenki bátrabban fogyaszthatja!

A paradicsom számtalan típusba, vagy fajtakörbe sorolható: léteznek húsparadicsomok, koktélparadicsomok, cseresznyeparadicsomok, befőzésre alkalmasak, stb. A szokatlanabb színű paradicsomok nemcsak a salátában, vagy a tányéron mutatnak jól, de kevésbé savas ízük miatt a fogyaszthatóságuk is előnyösebb!

Akár a balkonon is nekikezdhetünk nevelésüknek egy nagy cserépben, dézsában, de a kiskertben is palántázhatunk. A legtöbb paradicsom támasztékot igényel, és meghálálja a rendszeres öntézést is. A koktélparadicsomokkal bátran próbálkozhatnak a kezdők is, mert a bogyók gyorsan beérnek, és kevés törődéssel is elvannak. Az egyéb paradicsomokkal már több a munka, a hónaljhajtásokat ajánlatos rendszeresen eltávolítani.

Sárga paradicsomok közül például az élénk színű, nagyon zamatos Manolo Yellow F1-t ajánljuk. Cseresznyeparadicsomok közül a különösen édes, nagyon bőtermő Solena Yellow F1 nektárparadicsommal próbálkozhatunk. Nassolni valónak beszerezhetünk Cascata Mini Yellow F1-et, ami egy édes, mini cseresznyeparadicsom.

Fekete paradicsomot is ültethetünk, ezek éréskor sötétzöldes-barnára színeződnek, édesek, rendkívül ízletesek. Az egyik legismertebb fajta a Szibériából származó Black Prince (fotó:bestofcafe), amely rendkívül lédús, intenzív, erős ízű. Választhatunk ebből a színből is cseresznyeparadicsomot, például a barnáspiros, kellemesen lágy, Black Cherryt.