A spárga igényes növény ugyan, de megfelelő körülmények között az egyik legkönnyebben termeszthető zöldségek közé tartozik. Ezt a tavaszi zöldségnövényt már legalább 5 ezer éve termesztésbe vonták, ismerték az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is, Kínában pedig gyulladáscsökkentőként alkalmazták. Bár XIV. Lajos francia király a zöldségek királyának tartotta, mégis kevesen próbálkoznak vele a kiskertben.

Vethetjük a veteménybe, de akár cserépben is megpróbálhatunk spárgát termeszteni. Igen tápanyagigényes növény, a kötött, agyagos talajt nem bírja. A spárgamagot legkésőbb április elejéig helybe vethetjük, mivel hidegtűrő. Amennyiben magoncról szeretnénk spárgát nevelni, azokat május végén lehet kiültetni. A halványított spárgát 150 cm sortávolságra, és 30–40 cm tőtávolságra telepítjük, míg a bakhátat nem igénylő zöld spárgát 120 cm sortávolságra, 20–30 cm tőtávolságra telepíthetjük. Bár napkedvelő, szárazságtűrő növény, a sípképződés idején rendszeresen, bőven kell öntözni.

Termesztésben megkülönböztetünk fehér-, lila- és zöld spárgát. A fehér spárga bakhát alatt nő, ahol a síp a talaj felszínét repeszti a sípfej, ott kezd kibújni (kedvelt fajta pl. a Braunschweigi). Ez a fajta a legközkedveltebb, minél frissebb annál ízletesebb. A zöld spárga a föld felett nő, íze intenzívebb, nem kell megpucolni, finom zsenge sípokat ad (népszerű a Mary Washington). Az unikumnak számító lila spárga azonos a fehér spárgával, azonban a fény hatására a hegye fokozatosan lilul (ajánlott fajta a Pacific Purple, amely finom, édes sípokat terem). Ettől néz ki másként, az íze is valamivel aromásabb. Érdekes, hogy a legrégebbi termesztett fajta egy lila spárga.

A spárga zárt fejű hajtásait, sípjait fogyasztjuk. Szedési ideje április első napjaitól június közepéig tart. A zöldspárga sípjában található az A-vitamin provitaminja, a karotin, de tartalmaz B1-, B2– és B6 és C vitamint is. Jelentős még P-vitamin, cukor, rost, makro- illetve mikroelem, vas, foszfor, kalciumtartalma is.

A spárga termőfordulása az első három év. Tehát ha fehér spárgát szeretnénk termelni, akkor arra három évet kell várni, míg a zöld spárgához elég egy év is, és itt bakhátra sincs szükség.Fehér (más néven halványított) spárgánál viszont harmadik évben a növények köré egy bakhátat húzunk, vagyis egy 30 cm magas kis dombot emelünk köréjük. A bakhát azért fontos hogy növekedéskor ne kapjon fényt a hajtás, ezt a munkát márciusban kell elvégezni. A sípok a harmadik évtől szedhetőek, amikor a hosszúságuk eléri a 20-25 cm-t. A szedés április elejétől egészen június elejéig tart, van, hogy kétszer vagy háromszor kell leszedni a termést. A 15-20 cm nagyságú sípokat érdemes leszedni a növényről, amelyeket mindig a tövüknél kell levágni vagy kitörni. Egy négytagú család számára 10 tő spárga fedezi az éves mennyiséget.