A mángoldot további felhasználáshoz pusztán csak mosni, tisztítani és valamennyire felaprítani szükséges. Sőt, mind a levelek, mind a levélnyél feldolgozható. A szakirodalom szerint csak a megszáradt levélnyél végeket kell levágni. Ha friss mángoldot vásárolunk, azt is megfelelően kell tárolnunk. Ha a zöldséget egyszerűen csak otthagyjuk, elfonnyad és elveszíti a tápanyagokat.

Így tároljuk helyesen a mángoldot:

Mint minden zöldség, a mángold is akkor a legízletesebb, ha friss, ropogós. Hogy az eltarthatóságát kicsit meghosszabbítsuk, ajánlatos a mángoldot egy nedves konyharuhába csavarni, illetve egy frissen tartó zacskóba helyezni. Így a mángold még legalább két napig friss marad a hűtőszekrény zöldséges rekeszében.

A mángold helyes fagyasztása:

Amikor a mángoldot fagyasztani szeretnénk, először alaposan meg kell mosni, tisztítani és szükség szerint fel kell aprítani. Nyilván ebben az állapotban is betehetjük egy fagyasztó zacskóba, de jobb, ha először kicsit blansírozzuk. Ezáltal a zöldség még fagyasztás után is megtartja a színét és az aromáját. Tegyük a mángoldot tehát 1 percig a forró vízbe. Ezután emeljük ki a forró vízből, és azonnal tegyük jeges vízbe. Ezután ismét vegyük ki, csepegtessük le és papírtörlővel szárítsuk le. Végül adagonként tegyük mélyhűtő tasakokba. Ezután nyomjuk ki a levegőt a zacskókból, zárjuk le és tegyük a fagyasztóba. Általános szabály, hogy a mángold 12 hónapig felhasználható ilyen tartósítás mellett.