Akár lecsóba, akár nyersen jöhet. És micsoda élmény saját paradicsomot szüretelni! A paradicsom őshazája Peru, de ma már annyira elterjedt hazánkban is, hogy jelenleg a legnagyobb területen termesztett zöldségféléink egyike. Bátran megpróbálkozhatunk vele a saját kertünkben, netán a balkonon is!

A paradicsom táplálkozási jelentősége nagy biológiai értékében van. Az egyéb vitaminokon kívül főleg nagy C-vitamin és cukortartalma miatt értékes. Ezt az egyéves, lágyszárú növényt palántázzuk, a vásárolt vagy saját termesztésű palánták általában májustól ültethetőek ki. Mélyebben ültessük a földbe, mert a szárából járulékos gyökerek fejlődnek és segítik a tápanyagfelvételt.

Számos fajta közül választhatunk, vannak például piros és sárgabogyójúak, lugasba valóak, korlátlan növekedésűek, konzervhez ideálisak. Akármelyiket is választjuk, jó tudni, hogy a paradicsom melegigényes növény, fejlődéséhez 20-22 C° a legkedvezőbb.

Fényigénye is nagy, a virág- és termésképződését a napfényes idő elősegíti. Vízigénye közepes, ott, ahol az évi csapadék eloszlása jó, akár öntözés nélkül is eredményesen termeszthető, de az öntözés termésfokozó hatású. Legjobban a laza szerkezetű, humuszban gazdag, gyorsan melegedő homok- és vályogtalajon fejlődik. Figyeljünk arra, hogy előveteménye az azonos betegségek és kártevők miatt burgonyaféle nem lehet.