Friss cukorborsót csak az év néhány hónapjában vásárolhatunk. Éppen ezért szeretik sokan lefagyasztani. Vajon eközben is követhetünk el valami hibát?

A cukorborsót fagyasztás előtt mindig blansírozzuk

A cukorborsó legkényesebb borsófajták közé, botanikailag a pillangósvirágúakhoz tartozik. Ezek a hüvelyesek elsősorban a magas cukortartalmukkal különböztetik meg magukat, amiről a nevüket is kapták. Rendszerint nagyon korán takarítjuk be, hogy a hüvely belső felén ne képződjön ehetetlen pergamenréteg. Ezért is fogyaszthatjuk a hüvellyel együtt.

A cukorborsó már XIV. Lajos idejében is csemegeként volt ismert Franciaországban. Így nem meglepő, hogy ez a zöldség akkoriban a nemesség számára volt fenntartva. Sajnos a cukorborsó a mai időkben sem túl olcsó. Ez azért van, mert a szezonja nagyon rövid. A terméseket tavasszal, a spárgával és a fiatal sárgarépával együtt takarítják be. Nálunk körülbelül két hónapig kapható a kereskedelemben. Ennek ellenére az éves termést hosszabban is élvezhetjük, ha lefagyasztjuk. De mégis, hogyan csináljuk helyesen?

Fontos: vásárláskor ügyeljünk a frissességre

A szupermarketekben hegesztett csomagolásban kapható a cukorborsó. Kimérve csak a heti piacon, vagy a zöldségesnél tudjuk megvásárolni. Aki fagyasztani szeretné, annak már a vásárlás során meg kell győződnie arról, hogy a hüvelyek friss zöldek és ropogósak. A frissességet például úgy lehet felismerni, hogy a hüvelyek csikorognak, amikor egymáshoz dörzsöljük őket. A nem egészen friss példányokon azonban már többnyire sárgás foltok jelennek meg.

A cukorborsó megfelelő fagyasztása:

Általában a friss zöldborsót legfeljebb öt napig tárolhatjuk a hűtőszekrény zöldséges fiókjában. Erre a célra, egyszerűen csavarjuk a hüvelyeket egy nedves papírtörlőbe vagy tegyük egy műanyag zacskóba. De aki hosszabb ideig szeretne ebből a zöldségből fogyasztani, az le is fagyaszthatja a hüvelyeket.

➤ Így járjunk el:

Fontos, hogy hüvelyeseket fagyasztás előtt megtisztítsuk, majd rövid ideig blansírozzuk. Ehhez a cukorborsót 3-5 percig tegyük forrásban lévő vízbe, majd öblítsük le hideg vízzel. Ennek az az előnye, hogy a hüvelyek megtartják zöld színüket. A borsót végül alaposan csepegtessük le, majd tegyük a fagyasztó zacskóba vagy más alkalmas edénybe. A cukorborsó ilyen módon legfeljebb 24 hónapig tárolható a fagyasztóban.

Felolvasztáshoz a cukorborsót egyszerűen tegyük forró vízbe. Ezután például közvetlenül zöldborsó levest is készíthetünk belőle.