Noha a mángold egy igen régóta termesztett zöldségünk, mára mintha eltűnt volna a hazai kiskertekből. Ideje újra felfedezni, mert termesztése szinte gyerekjáték! A Földközi-tenger környékének népei már az i. e. V-IV. században fogyasztották ezt a „leveles répának” is nevezett zöldséget.

Két típusa van, a levélmángoldból spenótszerű főzelék készül, a bordás mángoldnak vastag, színes levélnyele van, köretnek, spárgaszerűen készítik. Nagyszerű vitaminforrás, A és C-vitamin tartalma is magas, de vasat és értékes ásványi anyagokat is bőven tartalmaz.

A mángold vetését éppen most érdemes elkezdeni, ugyanis a fagyok elmúltával ajánlatos vetni, csírázása 9 °C-on indul meg, ha korábban vetjük, akkor a magok elfekszenek, esetleg el is pusztulnak. Magja ún. gomoly, ezért több magonc kell ki egy magból, emiatt egyelni kell, 40 cm távolságot tartva a növények között. Elegendő két dolgot megjegyeznünk: ne ültessük árnyékos helyre, mert megnyurgul, és locsoljuk rendszeresen, mert nagy a vízigénye!

A levelek folyamatos szedését már a nyár közepén lehet kezdeni és késő őszig friss levelekhez juthatunk, ha egyszerre egy tőről csak két-három levelet távolítunk el. Fontos, hogy még a virágzás előtt szedjük le a leveleket, mert a virágzásnál már nem olyan puha és ízletes a levél. Nincs sok gondunk a mángolddal, tartsunk gyommentesen, öntözzük bőven! A gyökérzete gyenge, ezért szalma vagy aprófű-takarással is elősegíthetjük, hogy a földje nyirkos maradjon, de nagyon jól használható a bio minősítésű Vízőr is erre a célra.

Ha a fagyok előtt a mángold-ágyást szalmával, lekaszált fűvel betakarjuk, akkor a levélképződés tavasszal igen korán kezdődik meg és a mángold adja a legkorábbi, vitamindús tavaszi főzelék-alapanyagot. A második évben a mángoldtövek felmagzanak és a magot beérlelve elpusztulnak. Egy négyzetméter területen - folyamatos szedéssel - 4-5 kg levéltermés érhető el. Egy család számára 3-4 m2 területű mángoldvetés elegendő.