Bátran próbálkozzunk zöldség-különlegességekkel, ha marad egy kis helyünk a veteményben! A távolkeleti káposztfafélék közé tartozó pak choi (bordáskel) hazánkban akár háromszor is ültethető egy évben. A mag kelésétől számított 30-35. napon már szedhető, leginkább ázsiai ételekbe illik, olajon szokták megfonnyasztani és tésztához tálalják.

Tavaszi vetését április elején érdemes megkezdeni – bár erősebb fagy (–4 fok) után lelassul, illetve tönkremegy –, az idei év szokatlanul hideg éjszakáit tekintve még bőven időben vagyunk! Jól eldolgozott, apró szemcsés földbe 15 cm-ként 25 cm sortávolságba kell ültetni.

A saláta, a sárgarépa és a spenót szomszédságában szépen fejlődik, de ne tegyük földieper és hagyma közelébe, rossz szomszédok. Az elvetett mag pár nap alatt kikel, víz- és fényigényes, ezért a rendszeres, bőséges öntözésről ne feledkezzünk meg!

Haragoszöld, kanál alakú levelei fejlődnek, kemény tapintású levélnyele is jellegzetes. A nyél vastagsága és alakja fajtajelleg, egyes fajtáknál lehet zöld is. Magas a C-vitamin-, béta karotin-, folsav- és kalcium, valamint számos fontos ásványi anyag-tartalma miatt is ajánlatos kísérleteznünk ezzel a „fura zöldséggel”!