Nyáron az a jó, hogy nagyon sok gyógy-, és fűszernövény terem. Ilyenkor arra gondolunk: milyen fantasztikus lenne ezeket az ízeket a hideg időkre is elmenteni! Most a legelterjedtebb megőrzési technikákat mutatjuk be.

A fagyasztás

A tartós megőrzés egyik legjobb módszere a fagyasztás, mert gyors és könnyű, ráadásul nem igényel vegyszereket, főzést. A növényt alaposan mossuk meg, rázzuk le róla a nedvességet, és hagyjuk teljesen megszáradni. Ezt követően már rakhatjuk is felcímkézett és légmentesen zárható zacskókba, és mehet a mélyhűtőbe. Fontos, hogy a zacskó lezárása előtt préseljük ki belőle az összes levegőt.

A legtöbb zöldfűszert célszerű apróra vágni és jégkocka tartóban, kevés vízzel fagyasztani! A lágyabb levelű növényeknek ugyanis nem tesz jót, ha egy zacskóban bevágjuk a mélyhűtőbe. Jégkockát készíthetünk például petrezselyemből, snidlingből, bazsalikomból, oregánóból, zsályából, korianderből, tárkonyból vagy mentából. A fűszernövényt ehhez először aprítsuk fel mixerrel vagy aprítóval, és adjunk hozzá egy kis vizet közben, hogy pürés állaga legyen. Ezt a masszát töltsük bele a jégkockatartóba, majd pár órával később üssük ki belőle, és tegyük át egy műanyagzacskóba.

A kakukkfüvet és a rozmaringot sokkal egyszerűbben is eltehetjük, mivel ezeknek a levelei jobban bírják a fagyasztást.Még a leveleket sem kell levagdosni, a szárukkal együtt tegyük őket sütőpapírra, és így fagyasszuk meg. Miután megdermedtek, zacskókba pakolhatjuk őket. Bő egy héttel később kivehetjük, és lehúzhatjuk a leveleket kézzel, aztán mehet vissza a mélyhűtőbe zacskókban.

Egyes növények (pl. menta) dekoratív jégkockáknak is alkalmasak. Ehhez először forraljuk fel a vizet, hogy teljesen tiszta legyen. Várjuk meg, amíg kihűl, aztán töltsük fel vízzel a formák alját és fagyasszuk le. Ezt követően helyezzük bele a kiválasztott növényeket, rendezzük el azokat ízlés szerint, és ismét töltsük fel vízzel a forma tetejéig, és mehet is újra a fagyasztóba (fotó:karisann.com)

A jégkockánkat pesztósíthatjuk is, ha víz helyett olívaolajat használunk. Ezt még tovább bolondíthatjuk, ha aprítunk bele fokhagymát, valamilyen olajos magvat, esetleg reszelt parmezánt. Így egy egész kis ízbombát vehetünk majd télen elő a fagyasztóból, ami kenyérre, pizzára, tésztára is használható. A következő növények mind kitűnően alkalmasak ilyen krémek elkészítésére: bazsalikom, turbolya, koriander, kapor, édeskömény, majoránna, menta, petrezselyem, rozmaring, zsálya, borsfű, tárkony.

Levélhenger

A petrezselymet egész levelekként is lefagyaszthatjuk, és egy egyszerű trükkel gyönyörű és jól kezelhető fagyasztott fűszernövényhez juthatunk. A lényege, hogy lecsipegetjük a leveleket a szárról, és megszárítjuk őket, mert nedvesen nem fagy le szépen. Aztán beletesszük egy műanyag zacskóba, a leveleket összetömörítjük az aljába, amennyire lehet, majd a zacskót az aljától kezdve elkezdjük összehengergetni. Közben nyomkodjuk ki a levegőt. Amikor ezzel megvagyunk, szorítsuk le befőttes gumikkal, és mehet a fagyasztóba. Ha később szükségünk lesz rá, csak előkapjuk, és késsel vágunk belőle egy szeletet.

Szárítás

A szárítást vagy szabad levegőn végezhetjük, vagy sütőben, mintha aszalnánk. Utóbbinál mindenképpen a legalacsonyabb fokozatot használjuk, és résnyire hagyjuk nyitva a sütőajtót. Nem kell hozzá sok idő, 1-4 óra alatt a legtöbb levél ropogósra szárad. Innentől csak annyi dolgunk van, hogy nedvességtől védve, légmentesen zárható dobozban tároljuk.

A nagyon nedvdús levelű fűszereket kivéve mindegyik fűszert száríthatjuk, a kakukkfű, kapor, zsálya, oregánó és a babérlevél kifejezetten jól viseli. Technikailag bazsalikomot és petrezselymet is lehet szárítani, de azt inkább fagyasszuk, vagy olajban tegyük el. A magasabb víztartalmú növények esetében nagyon oda kell figyelnünk, nehogy megpenészedjenek, mielőtt még megszáradnak.

A fűszernövények kiszárításához vágjunk le 4-6 levelet és a száruknál fogva kössük őket össze egy gumival. Vegyünk egy kis papírzacskót, és szúrjunk pár lyukat a tetejére a levegőztetés érdekében. Tegyük bele a növényt, húzzuk be a zacskó száját a növény száránál, és akasszuk fel egy madzag segítségével. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl sok növény a zacskóban, és ne kezdjen penészedni. Akasszuk fel a zacskót egy meleg, jó szellőzésű szobában. A zacskó felszívja a nedvességet és elzárja a fényt, így a növény megőrzi az ízét.Időnként ellenőrizzük a növényt, és csak akkor vegyük le, ha már biztosan megszáradt. A már megszáradt növények tárolására egy jól zárható befőttesüveg a legalkalmasabb.

Mikrohullámú sütőben is ki lehet szárítani a fűszernövényeket., kb. 1,5 perccel kezdve. Az idő elteltével nézzük meg mennyire szárazak a levelek, majd helyezzük vissza őket még fél percre. A folyamatot addig ismételjük, amíg a levelek teljesen szárazak nem lesznek.

Fűszervaj készítés

Különleges módja a tartósításnak, ha a fűszernövényeket nagyon finomra vágjuk, majd habosra kevert vajba dolgozzuk, és ezt a fűszervajat fagyasztjuk le.

Olajban vagy ecetben

Ehhez a módszerhez szükség lesz néhány légmentesen záródó üvegre, és valamilyen olajra vagy ecetre. Ecetből lehetőleg ne a közönséges háztartási ecetet használjuk, hanem valamilyen különlegeset, például alma- vagy borecetet. A gondosan leitatott fűszereket tegyük az üveg aljára (esetleg egy picit meg is zúzhatjuk), és öntsünk rá bőven olajat vagy ecetet. Zárjuk le az üveget, tegyük hűvös, sötét helyre, és egy-másfél hónap múlva vegyük elő. A tárkonyos ecet és a bazsalikomos fűszerolaj igazi klasszikus párosítás.

Alternatív olajban tartósításnak is nevezhetjük az olajos-fokhagymás pesztókat, ami csak a friss, illatos zöldfűszerekre - bazsalikom, koriander, menta, petrezselyem stb. - alkalmazható.

Sóban eltéve

Kapor vagy petrezselyem esetében remek módszer, a növényt azonos mennyiségű sóval kikeverve egy üvegbe tuszkoljuk, és lesózzuk. Ehhez először lógassuk fel pár napra száradni a növényt, aztán aprítsuk jól össze a leveleket, majd keverjük össze sóval. Száz gramm levélhez nagyjából húsz gramm sót számoljunk. Utána töltsük kis üvegekbe, és a tetejét is hintsük meg sóval. Figyeljünk rá, hogy nehogy megsózzuk külön az ételt, amikor használjuk