Új trend alakult ki az elmúlt években a veteményeskertben. Beszédes a tény, hogy egyre több hobbikertész ültet burgonyát vödörbe. Miért? Nos, mert annyira csodálatosan egyszerű, és mert nincs szükség hozzá nagy kertre. Még az erkélyen, vagy akár a teraszon is lehetséges, különösebb erőfeszítés nélkül saját burgonyát nevelni és betakarítani.

Így ültetünk burgonyát a vödörbe

⇒ 1. lépés:

Először is, szükségünk van egy vödörre, némi termőföldre, agyagcserép darabokra és vetőburgonyára. Fúrjunk a vödör aljára néhány lyukat, a vetőburgonyát előcsíráztathatjuk (de ez el is maradhat).

⇒ 2. lépés:

Helyezzünk vödör aljára agyagdarabokat, és a vödröt töltsük meg a negyedéig virágfölddel. Erre helyezzünk a vödör méretétől függően egy vagy több vetőburgonyát, de semmiképpen se túl sokat. A burgonyák között 10-15 cm távolság legyen!

⇒ 3. lépés:

Takarjuk le a burgonyát talajjal és töltsük meg a vödröt félig földdel. Végül rendszeresen öntözzük.

⇒ 4. lépés:

Amint a burgonya első hajtásai előbújnak, töltsünk fel ismét egy kis földdel úgy, hogy a hajtások teteje a föld felett maradjon. A következő hajtásoknál ugyanígy járjunk el. Ezt mindaddig folytassuk, amíg a vödör megtelik.

⇒ 5. lépés:

Ezután meg kell várnunk, amíg a hajtások elkezdenek sárgulni, esetleg virágoznak. Ekkor ürítsük ki a vödröt, és takarítsuk be a saját burgonyánkat.

Tipp:

Ugyanígy ültethetjük a burgonyát egy zsákba is. Ha nem volt fertőzés, a földet újra felhasználhatjuk a következő ültetésnél. Augusztus közepéig folyamatosan ültethetünk (fotó: nancyonthehomefront, nlcafe).