A kora tavasszal megjelenő virágok egyike a vidám nárcisz. Hazánkban nem csak a kertekben fordul elő, de helyenként vadon is fellehető egyik faja, a csillagos nárcisz. A már márciusban nyíló napsárga, halványsárga, narancsos vagy éppen fehér virágok a tavasz első hírnökei közé tartoznak. Kisgyerekes háznál ügyeljünk rá, hogy nem csak a hagymái, de levelei is mérgezőek! A nárcisz egyébként nem csak szép, de hasznos növény is: állítólag távol tartja a mezei pockokat!

A hagymáit ősszel ültessük, 5-10 cm mélyre, kötöttebb talajokon és későbbi ültetésnél nem kell mélyebbre ültetni, de laza homoktalajokon vagy korai ültetésnél célszerű, hogy ne fagyjon meg. A nárcisz szereti a tápanyagban dús, jó vízgazdálkodású talajt, a napos helyet.

Több, mint tízezer nárciszfajta létezik, ismertek pl. a trombita nárciszok, a koronás nárciszok, a sokvirágú nárciszok. Az összes hagymás növény magában a hagymában tárolja a szükséges nedvességet és tápanyagot, éppen ezért tavasszal mindenféle öntözés nélkül is kinyílnak és hajtanak. Virágzás után, amikor már a levelek is leszáradtak, vágjuk le őket tövig. Ilyenkor minden tápanyag visszahúzódik a hagymába, így jövőre lesz elég tartaléka a növénynek.

A Narcissus Vanilla Peach egy gyönyörű, koronás nárcisz. Színe halványsárga, mellékleplei, vagyis a középső szirmok („koronája”) barackszínűek, a növény 35 cm magasra nő. Finom illatú, különleges díszítőértékű nárcisz(fotó:johnscheepers.com).

A Galactic Star trombita nárcisz, 45 cm magasra nőhet. A kétszínű, nagyvirágú virág külső szirmai (a lepellevelek) sárgák, a tölcséralakú, csővé forrt mellékleplek („trombita”) pedig halvány sárgás-zöldből válnak fehérré. A mutatós fodrok finom, törékeny megjelenésűvé teszik a növényt (fotó: whiteflowerfarm.com).

A bűbájos Sweet Pomponette dupla virágokat hoz, amelyek tökéletes csillagalakot formálnak. A külső krémsárga szirmok belül mélyebb mézes-citromos színűvé válnak. A pomponra emlékeztető virágú növényke 30 cm magasra nőve lehet kertünk dísze (fotó: droemmeliv.dk).

A 'La Riante' fajta egyszerűségében gyönyörű, fehér külső leplei és sárga mellékleplei vannak, melyek széle naranccsal futtatott (fotó: l-seifert.de).