A hagymás növények ültetésének időszaka az ősz, ha tavasszal gyönyörködni szeretnénk bennük, akkor már az előző évben a tettek mezejére kell lépnünk. Nem árt, ha ültetési tervet is készítünk, mert akkor tudni fogjuk, hogy mit hova ültettünk, másrészt az összképet is könnyebb úgy megtervezni.

Általános szabályként elmondható, hogy a hagymás növények inkább a napos helyeket kedvelik. Mivel a tavasszal virágzóak a lombos fák levélbontása előtt hozzák virágaikat, nyugodtan ültethetjük őket a fák alá. Mire a fák zöldbe borulnak, a hagymásaink már elnyíltak. Nagyon szépen mutat az egy fatörzs körül elhelyezkedő hagymás csoport, de a gyepben is üdítő látvány az előbukkanásuk. A legjobb, ha csoportosan ültetjük őket, élénk színeikkel így mutatnak a legjobban. Virágágyban, később nyíló évelők között, sziklakertben is mutatósak.

A hagymások a jó vízelvezetésű, gyorsan felmelegedő és könnyen kiszáradó talajt kedvelik. Földjük közepesen termékeny, de szerves anyagokban dús, semleges kémhatású vagy meszes legyen (optimális a 6-7 PH közötti érték). Szeretik a komposzttal előkészített talajt. A hagymák helyét készítsük elő ásással, a talaj javításával. Készítsünk kis gödröt a számukra, amihez hagymaültetőt ajánlatos használni. Mind a tavaszi, mind a nyári virágzóknak szükségük van foszforra, amely a gyökérképződést segíti elő.

Az ültetésnél az a fő szabály, hogy a hagyma két-háromszorosa az optimális ültetési mélység. A kis hagymáknál ez 5-10 cm mélységet jelent, a tulipánnál 8-10 cm-t, a nagy hagymájú császárkoronánál 25-30 cm-t. Persze a szabály alól kivétel is van, pl. a nyáron virágzók, amelyeknél az ültetési mélység növényenként eltérő. Ültethetjük a hagymákat szabadon, minden kertészetben kapható ültető kosárba vagy nagyobb mennyiségnél hálóra is. A kosár előnye, hogy könnyű vele a hagymák mozgatása és kiszedése. Hátránya viszont az, hogy korlátozza a hagymák növekedését.

Egy bevált, ötletes módszer, ha a hagymásokat egymás alá és fölé ültetjük. Ha azt akarjuk, hogy különböző időben nyíljanak a hagymások, akkor érdemes eltérő tenyészidejű fajokat együtt ültetni, pl. korai krókuszt tulipánnal vagy jácinttal. Ha azt akarjuk, hogy vegyesen, de egyszerre nyíljanak, akkor azonos időben nyíló fajtákat ültessünk együtt.

Ültetés után locsoljuk meg egyből a földet, ezzel segítve a gyorsabb gyökérképződést, mivel az ősszel ültetett hagymáknak gyökeret kell ereszteniük az első fagyok előtt. Ne féltsük őket a téltől, nem lesz semmi bajuk a hideg időben. Ahogy megjelenik tavasszal a növényen a virágkezdemény, folyamatosan öntözzük a növényt.