Hihetetlen, hogy ma már mire képesek a termesztők, többé nem kell beérnünk az „unalmas” zöldségekkel, gyümölcsökkel, ha másra vágynánk. A szögletes dinnyék már harminc éve rendelkezésünkre állnak, bár Japánon kívül egyelőre nem sikerült leigázniuk a piacot, noha már Moszkvában, sőt Kanadában is próbálták megkedveltetni a vásárlókkal. A szigetországban viszont van igény és fizetőképes kereslet is a hűtőben könnyebben elférő, az asztalon sem ide-oda guruló dinnyére. Jó pont, hogy a kockadinnye nem genetikailag módosított csodanövény, hanem pusztán egy speciális dobozba növesztett hagyományos gyümölcs. Csupán egy megfelelő formára van szükség, amit a fejlődő gyümölcs köré csattintanak, és megvárják, amíg kitölti a szükséges alakot.

Hazánkban nem kapkodnak a kockadinnye után, a magyar vásárlók nem tudják, vagy nem akarják megfizetni a termelésével járó többletköltségeket. Japánban viszont nem állnak meg a négyszögnél, ott a kúp alakú dinnye sem ritkaság, amely ízében ugyanúgy nem különbözik az „átlagos”, azaz gömbölyű társaitól. A japánok ideális ajándéknak tartják a különleges dinnyéket, ami nem csoda, ha az árát nézzük.

Aki nem szereti a dinnyét, az találhat például tököt is szögletes kivitelben, illetve ha a forma nem megfelelő, akkor –borsos összegért cserébe – beszerezheti akár szív formájúban is. Egészen elképesztő dolgokat is alkotnak: Kínában, Hebia megyében például olyan körtéket termesztenek, melyek Buddha alakját viselik. A termesztésük ebben az esetben is forma segítségével történik. Az ára darabonként majdnem 2000 forint, annak ellenére, hogy a gyümölcs íze itt sem nem különbözik a hagyományos – mondhatni unalmas – formájú társáétól. Ezzel a technikával sokféle zöldség és gyümölcs, például uborka, paradicsom, tök, mandarin, citrom, narancs, padlizsán és cukkini szív alakú változata állítható elő, melyek különösen Valentin-nap környékén kelendőek.(fotók:NG, telegraph.co.uk, finedininglovers.com)