Aki kukoricát termeszt, biztosan felkészült egy esetleges amerikai kukoricabogár-fertőzésre, hiszen a kártevő több, mint 20 éve jelen van hazánkban. A kukorica nálunk a legfontosabb szántóföldi kultúra, vetésterülete meghaladja az 1 millió hektárt. Éppen ezért kiemelt fontosságú az Észak-Amerikában honos amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) elleni védekezés, hiszen ez a bogár az elmúlt évtizedekben látványos gyorsasággal terjedt el Európa számos országában.

A kukoricabogár talajban élő lárvája a gyökerek elrágásával, odvasításával okoz jelentős kárt. A növény a hiányos tápanyag- és vízfelvétel következtében visszamarad a fejlődésben és a termésnevelésben. A kukorica tartása gyengül, nagy szél, és jelentősebb csapadék hatására megdől, majd az új növekmény felfelé indul növekedésnek (hattyúnyak-tünet).

A kifejlett kukoricabogár is károsít: a kukorica és más növényfajok (napraforgó, tök, dinnye, bab, lucerna, szója, szőrös disznóparéj) virágporával, táplálkozik. Megrágja a kukorica nedvdús bibeszálát, ezáltal hiányos termékenyülést okoz. Majd befurakszik a csuhélevelek alá, és a kukoricacső végén a lédús szemeket falja fel. A leveleken hámozgat (fotó:baki-agrocentrum).

Az amerikai kukoricabogárnak évente egy nemzedéke van. A nőstények a talajba rakják tojásaikat, amelyek ott áttelelnek. A lárvák az áttelelt tojásokból akkor kelnek ki, amikor már a talaj kellőképp átmelegedett (10 cm mélyen legalább 10 ᵒC). A kikelt lárvák megkeresik a kukorica gyökereit, de ennek hiányában általában elpusztulnak. A lárvák eleinte kívülről rágcsálják a gyökereket, majd belülről. A támasztó koronagyökereket is elrághatják, ilyenkor dől el a kukorica, majd ha a növény kondíciója és a környezeti feltételek lehetővé teszik, akkor próbál visszaegyenesedni (hattyúnyak-tünet). Nagyon fontos tudni, hogy ha elegendő csapadék esik, vagy rendszeresen öntözünk ebben az időszakban, akkor a növény jobban ellenáll a fertőzésnek, mert új gyökeret tud növeszteni! A jó vízellátottságot vízmegtartó szerrel is segíthetjük: http://vizmegtarto.hu/termekek/water-retainer-vizr-200-l/ .

Az imágók június közepétől rajzanak, a legnagyobb egyedszámban július közepétől augusztus végéig vannak jelen a növényen.

A kukoricabogár félelmetes ellenfél, alkalmazkodó képessége csodálatra méltó, és az ellene való védekezésben minden eszközt ki kell használni, csak az integrált védekezés lehet eredményes. A világméretű klímaváltozás következményeként Magyarország éghajlata is tovább melegszik, és a vegetációs időszakot egyre többször végzetes aszály sújtja Monokultúrás termesztésnél, különösen száraz évjáratokban, a nedvesebb, mélyebb fekvésű helyeken, a „lapokban” várható járványszerű lárvanépesség.

A kártevő elleni védekezés leghatékonyabb módja a vetésváltás, lehetőleg kalászossal. Erre egy FVM rendelet is kötelezi azokat a termelőket, akiknek a kukoricatáblája kukoricabogár-lárvával fertőzött.

Az imágók rajzását többféle csapdatípus használatával is nyomon követhetjük, amelyeket június 20. körül kell kihelyezni az állományba. Az imágók elleni vegyszeres védekezés akkor a leghatékonyabb, ha a térség összes kukoricatábláján (ide értve a takarmány kukoricát is) közel azonos időben végzik el a védekezést. Ennek hiányában ugyanis a le nem védett területekről folyamatos lehet a bogarak betelepedése. A kártevő elhúzódó rajzása indokolttá teheti a kezelések megismétlését.

Jelenleg a háromszoros védekezés nyújtja a legnagyobb biztonságot, vagyis a kukoricabogár ellen genetikailag módosított hibridek mindig rovarölőszeres hatóanyaggal is csávázva kerülnek forgalomba, és az erősen fertőzött területeken használnak talajfertőtlenítő granulátumot is.