A legmelegebb, napfényes napokon sem kell, hogy erkélyünkön, teraszunkon csak kókadozó, szenvedő növények „díszítsenek”. A sétányrózsa (Lantana camara) például jól bírja, sőt kifejezetten szereti a napot, de azért ha tehetjük, olyan helyre rakjuk, ahol nem tűz rá folyamatosan, hanem vagy délelőtt, vagy délután árnyékban lehet. Minél több napot kap, annál szebbek a virágai! A Dél-Amerikából származó dísznövény virágai nagyon bájosak, vidámak, félgömb alakúak, különböző színekben pompáznak júniustól szeptemberig. Színváltó virágnak is nevezik, mert virágai a nyílás során világosból sötétebb színre változnak.

Karcsú ágrendszere van, ezért nevelhetünk belőle törzses kisfát is, de ültethetjük, dézsába, ládába is. Sötétzöld levelei és színes virágai átható, citromos illatot árasztanak, ezért a méhek, pillangók előszeretettel keresik fel ezt a növényt. Vízigénye meglehetősen nagy, rendszeresen locsoljuk! A mi éghajlatunkon télen teleltessük hűvös, világos helyen. Kisgyerekek mellett figyeljünk oda arra, hogy a sétányrózsa minden része mérgező!

Az ’Esperanta Compact’ fajta korán és gazdagon virágzik. Nagyon jól elágazódik, kerek növényfelépítésű, élénk virágszíneivel hódít.

Az 'Esperanta' fajta szintén gazdagon virágzó, különböző színekben kapható fajta. Az 'Esperanta Pink' például nagyon különleges, rózsaszín és sárga virágai miatt (fotó: Volmary).