A bodza virágjából sokan főznek szörpöt, készítenek desszertet, de a fekete bogyókat már kevesebben hasznosítják. Pedig augusztus közepén már kezdhetjük gyűjteni őket, mert többek között finom pálinka, lekvár, szörp, likőr készülhet belőlük. Igaz, hogy meglehetősen fárasztó és időigényes munkával.

Az. érett fekete bogyókat szellősen, kosárba gyűjtsük, lehetőleg forgalommentes utak mellől, olyan területekről, ahol nem használnak növényvédő szereket. Figyeljünk oda, hogy a fekete bodzát gyűjtsük, és semmiképpen sem a mérgező rokonát, a gyalogbodzát! A termés A- és C-vitamin tartalma magas, izzasztó, vizelethajtó és enyhe hashajtó hatása miatt gyógynövényteának is igen alkalmas. Általános vértisztító, amit ízületi és reumás panaszok esetén alkalmazhatunk hatásosan. Fájdalomcsillapító, immunerősítő hatása is ismert.

Bodzapálinkához a begyűjtött termésekről szedjük le a zöld szárakat, bogyózzuk, majd aprítsuk és cefrézzük. Legyünk óvatosak, erjedése intenzív, határozott. A teljes kierjedés után főzzük. A bodza pálinka jellemzője, hogy minél tovább pihentetjük, (érleljük) annál simább, bársonyosabb lesz.

Bodzabefőttöt többféleképpen készíthetünk. A legegyszerűbb, ha a termést jól megmossuk, lecsepegtetjük, lebogyózzuk. A bodzát üvegekbe rakjuk. A felöntőlé minden literéhez 30-40 dkg cukrot adjunk, és ízlés szerint szegfűszeget, vaníliát vagy fahéjat, valamint 2 g citromsavat. Forrón öntsük a gyümölcsre a cukoroldatot, azonnal légmentesen zárjuk le, és 85 fokon 20 percig hőkezeljük. Fokozatosan hagyjuk kihűlni, tegyük dunsztba.A bajor bodzabefőtthöz bolondítsuk meg a gyümölcsöt, és körtével, szilvával együtt főzzük meg a bodzát.

Finom bodzaszörpöt készíthetünk, ha a bodzabogyót egy nagy lábosba tesszük, és kilónként 3-4 liter vizet öntve hozzá kezdjük el főzni. Forraljuk 15-20 percen keresztül, majd szűrjük le, a szűrőben kanállal jól nyomkodjuk át. Tegyük vissza a kinyomkodott bodzalevet forrni, adjuk hozzá gyümölcs kilónként 1.5 kg cukrot és 1 teáskanál citromsavat. Forraljuk még 5-6 percig, utána töltsük tisztára mosott üvegekbe. Fordítsuk fejre legalább 5 percre, így nem kell tartósítószert használnunk a téli eltevéshez.