Kis paradicsomhoz hasonló, lédús gyümölcsei vannak az érdekességként termeszthető földicseresznyének, ráadásul nevelése sem bonyolultabb, mint egy paradicsomé.

A földicseresznye (hólyagcseresznye vagy fizálisz) a burgonyafélék családjába tartozó gyümölcs, a paradicsom rokona. Dél-Amerikából, valószínűleg az Andok Egyenlítőtől délre fekvő vidékéről származik. Elsősorban a melegebb, mediterrán tájakon több faját gyümölcséért termesztik, nálunk inkább dísznövényként ismert. Vigyázzunk, ne keverjük össze a kirándulás közben látott, vadon termő rokonával, a zsidócseresznye ugyanis mérgező!

Maga a növény legfeljebb 2 m magasra megnövő, puha levelű, fagyérzékeny bokor. A földicseresznye a trópusokon évelő, de fagyérzékenysége miatt nálunk egyévesként termesztjük. Kedveli a meleget, víz- és tápanyagigényes növény. Méteresre növő hajtásain szív alakú, szőrös leveleket nevel, halványsárga virágai a levelek hónaljában fejlődnek. Termése felfújt, világosbarna pergamenszerű burokban lapuló aranysárga bogyó.

Szaporíthatjuk magról, áprilisban vessük 20 °C fok körüli hőmérsékletű, védett helyen, kiültetni május közepe előtt nem ajánlatos. Palántája is kapható, az éjszakai fagyok elmúltával ültessük üde, humuszos talajba, védett, napos helyre - vagy nagyobb cserépben nevelhetjük a teraszon, balkonon is. Rendszeres locsolást kíván, ne hagyjuk kiszáradni a földjét (az érésig igen vízigényes). A tápoldatozást bő terméssel hálálja meg. Augusztusban már lehet szüretelni, egészen október végéig, egy tőről 300 db termést is szedhetünk! Ha sikerül télen langyos, világos helyen tartanunk, akkor a téli időszakban is terem.

Amíg a termés meg nem érik, a papírvékony levelek lampionszerű burokként veszik körül a gyümölcsöt. Húsa puha és lédús; benne sok apró, sárgásfehér magot találhatunk.Az egész gyümölcs ehető, csak az erősen bordázott, gyümölcsburok (hártyahéj) nem. Éretlenül még az éretten ehető fajok gyümölcse is mérgező! Fogyasztják nyersen, de készítenek belőle salátát, kompótot és lekvárt is. Fogyasztás előtt távolítsuk el a külső, hártyás csészelevél-maradványt, és tisztítsuk meg a ragadós bogyókat. Magas A, B és C vitamin, valamint kalcium tartalmú. Hatással van a tüdő, a lép, a hasnyálmirigy, a prosztata működésére. Vizelethajtó, izzadásfokozó, vértisztító. Akadályozza a vesekövek képződését. A penészedés elkerülése érdekében tárolni nagyon száraz és levegős helyen kell.