Szupermarketek polcán már biztosan találkoztunk a karambolával, hívogatóan nézett ránk, de nem tudtuk, hogy mihez is használhatnánk. Bevállalós kertészeknek ajánljuk a termesztését, őket motiválhatja, hogy mennyire menő a saját karambola bokrunkról szüretelni!

A csillaggyümölcs vagy karambola a trópusi és a fagymentes szubtrópusi tájakat kedveli. Őshazája egyes források szerint Délkelet-Ázsia, különösen Malajzia – mások szerint Indiából, illetve a Maluku-szigetekről származik. Ma már termesztik többek között Dél-Amerikában, Kínában, Hawaai és India szigetein is.

A növény kis örökzöld fa, vagy max. 12 méter magas cserje. A virágok színe a rózsásfehértől az ibolyáig terjed, csomószerű bugákban fejlődnek. Sárga, sárgás-zöld, bronz vagy narancssárga, ehető termése tojásdad vagy szív alakú, 10–15 centiméter hosszú tok. A 4–6, erősen kiemelkedő hosszanti bordától keresztmetszete ötágú csillag alakú, erről kapta a csillaggyümölcs elnevezést. A terméshús szilárd és üveges, az édeskésen savanyútól a nagyon fanyarig változó íze kicsit a birsalmára emlékeztet. Gyakran nincs magja.

Az egyik legkényesebb, nehezen termeszthető trópusi növény, mivel nagyon fényigényes és fagyérzékeny. Ettől függetlenül megpróbálhatjuk elültetni a magját, ehhez lehetőleg friss gyümölcsre van szükségünk, a magokat ültetés előtt tisztítsuk és szárítsuk is meg. Legjobb, ha kis edényekbe, konténerekbe vetjük.

Válasszunk számára napos helyet, és mérsékelten, de rendszeresen öntözzük. Szereti a párát, a meleget és a tápanyagdús talajt. Amennyiben a kertben neveljük, gondoljunk arra, hogy egész évben való esőzés szükséges ahhoz, hogy egészséges, bő termést hozó fáink legyenek. Azok a helyek ideálisak a gyümölcs termesztésére, ahol az évi csapadékmennyiség eléri az 1800 mm-t. Habár a fák minden talajtípusban megélnek, savas talajban jobban növekednek. Télen melegben is tartható, de jobban telel 10-15ᵒC-on, emiatt a teleltetéséről gondoskodni kell. A karambola forgatásra, helyváltoztatásra, zavarásra gyakran reagál levélhullással, de ezután nagyon gyorsan újra kihajt. Ezért nyugodt helyen tartsuk.

Megfelelő körülmények között 3 éves kortól hozza rózsaszín virágait és a sárga terméseit. Arra mindenképpen érdemes ügyelni, hogy évente akár 30 centit is nő, így gyorsan kinőheti a helyét.

Európában a csillaggyümölcsöt főleg szeletekre vágva, gyümölcssalátákból, vagy hidegtálak díszítőjeként ismerjük, Ázsiában azonban többféleképpen használják. Gyengén megsózva kiváló szomjoltó, de megcukrozva, nyersen vagy megfőzve, kandírozva vagy zseléként is fogyasztják. Gyógyhatása is ismert: koleszterin csökkentésére, másnaposság kezelésére, hányinger, székrekedés esetén is használják. Hűtőben egy–másfél hétig tárolható. Nem kell meghámozni.

A termés oxálsavat és igen sok káliumot, C-vitamint, vasat és cinket tartalmaz. Fogyasztása a vesebetegekre veszélyes lehet, magas oxálsav tartalma miatt veseelégtelenségben szenvedőknél csuklást, hányingert, hányást és tudatzavart is előidézhet, a mérgezés szélsőséges esetben akár életveszélyes is lehet.