A kínai büfék, éttermek elterjedésével bizonyára sokaknak ismerős a licsi, legalább konzerv formájában. Sajnos a hazai körülmények nem kedveznek eme különlegesség termesztésének, de a legelszántabb rajongók megpróbálkozhatnak vele.

A licsi (másnéven licsiszilva vagy kínai ikerszilva), Kínában és a Fülöp-szigeteken honos, Dél-Ázsiában több mint 2000 éve termesztik. Manapság már Új-Zélandon, Ausztráliában is lehet találkozni vele, de nevelgetik Jamaicában, Floridában és a Földközi-tenger medencéjében is. Kínában nagy kultusza van, a helyiek állítólag a világ legfinomabb gyümölcsének tartják.

A licsinövény szép formájú, 10-30 m magas, zárt, sötét, terebélyes koronájú, lombos, örökzöld fa. Meglehetősen igényes, csak a mélyrétegű, humuszos, vízzel jól ellátott talajon, viszonylag hűvös, száraz telű szubtrópusi klímában fejlődik. Sok párát, meleget és nedvességet igényel. A növényt magról vagy bujtással szaporítják, nem árt, ha a kertész kitartó, ugyanis a fák csak 6-12 éves korban fordulnak termőre. Később viszont az évi terméshozam 40-120 kg-ot is elérheti! A fákat nemigen kell metszeni, és különösebb gondozást sem igényelnek, tehát hazánkban csak a nem éppen ideális körülmények miatt adódnak nehézségek. A jól fejlett növények hidegtűrésének határa -1 °C, ezért nálunk mindenképpen teleltetésre szorul, de a téli nedvességet is rosszul viseli. Egy-egy példánya 800 évig is élhet (fotó: treepicturesonline).

Számos virágából csak kevés termés fejlődik, a legtöbb érés előtt lehull. A gömbölyded vagy elliptikus, szamócaszerű termés vörös, kemény héjú, érdes, hegyes bibircsekkel borított. Alatta helyezkedik el az ehető, üvegesen fehér vagy vöröses, nagyon bő levű, édeskésen savanyú, zamatos magköpeny, amely egy fényes, fekete vagy sötétbarna, élvezhetetlen magot vesz körül. Betakarításkor az egy virágzatból fejlődött egész termés-együttest vágják le, az egyesével leszakított termés gyorsan megromlik. A licsi hűtve körülbelül 1 hétig élvezetes, ezután elveszi színét és jó minőségét.

Az érett termés ízletes húsát nyers gyümölcsként fogyasztják, C vitaminban gazdag, nagy fehérje és cukortartalmú. Befőzve, konzerválva megőrzi muskotályos illatát, szárítva is sok fogy belőle. Salátákhoz, desszertekhez és süteményekhez használják, de zselé, jégkrém és más édesség készül licsiből. A leve ízletes ital, licsibort is erjesztenek belőle, vagy likőrnek dolgozzák fel. A licsi virágját, termését, levelét, kérgét, gyökerét sokféle módon használják a gyógyászatban.