Aki már járt magas hegyekben, például Erdélyben vagy a Tátrában, és szedett eredeti termőhelyén növő áfonyát, az tudja, hogy milyen fantasztikus ízű. Legtöbben sajnos csak a boltban kapható áfonyát ismerjük és szeretjük, amelyből édességek, ital, dzsem is készíthető és jól bírja a mélyhűtést is. Ráadásul gyógyhatása is van: vérképző, gyógyítja a légúti betegségeket, enyhíti a köhögést. A bogyók sok kalciumot, foszfort és vasat, C, B1 és B2 vitamint tartalmaznak.

Ha kedvet kaptunk a saját áfonyához, jó, ha tudjuk, hogy az áfonyának mintegy 200 faja ismert. A magashegyi fenyőerdők őshonos aljnövénye a piros bogyót érlelő, örökzöld (Vaccinium vitis-idaea) és a fekete bogyójú, lombhullató (V. myrtillus) áfonya, amelyeknek a termését gyűjtik és feldolgozzák. Néhány évtizede világszerte rohamosan terjed a magastörzsű áfonya (V. corymbosum) termesztése, ez való a kiskertekbe is. Ez a cserje 80-100 cm magasra nő meg, fehér virágait tavasszal nyitja és sötétkék bogyói júliustól szeptemberig, folyamatosan szüretelhetőek.

Időjárásunk megfelel az áfonyatermesztéshez, a teleket is bírja a növény, a dolog egyetlen buktatója a speciális talajigénye lehet: csak a savanyú, 4,2 – 5,2 pH értékű talajokon terem meg, ami hazánkban csak kevés helyen, főleg a nyugati országrészben fordul elő. Ha valaki átlagos körülmények között kíván áfonyát termelni, akkor egy nagy cserépbe, dézsába, vagy ültetőgödörbe savanyú tőzeg, érett marhatrágya és akác-fenyőavar keveréket kell készítenie, vagy speciális, készen kapható áfonya földkeveréket használnia.

Az áfonya napos, vagy enyhén árnyékos helyet kíván, szereti a sok napfényt, a hűvös, párás klímát és a tápdús talajt. Biztonsággal csak öntözéssel lehet nevelni, heti 25 mm csapadékra van szüksége. További nehézség, hogy öntözni csak lágy vízzel szabad! A legjobb, ha esővizet használunk, mert a kemény víz a talaj pH-ját is hamar megváltoztatja. Az áfonya sekélyen gyökerezik, ügyelnünk kell arra, hogy a tápanyagok ne mosódjanak a mélybe (ebben segítségünkre lehet a remek Vízőr készítmény: http://vizmegtarto.hu/termekek/water-retainer-vizor-400-ml/).

A bokrok ápolása metszésből (az első 5-6 év elteltével), öntözésből, trágyázásból és gyomtalanításból áll. 2-3 évi gondozás után már szüretelhetjük a bogyókat. Várjuk meg, amíg teljesen beérnek, ugyanis a szedés után az utóérés jelentéktelen.

Ahhoz, hogy a bokrunk legalább 50 évig örvendeztessen minket, nem árt szaktanácsért, tövekért a hazai áfonya-specialistához fordulnunk (www.afonyakert.hu), itt egyébként júliusban szedd magad-ot is szerveznek!