Nagy kerti kedvenc a sásliliom, amely megtévesztő neve ellenére nem a liliomfélék közé tartozik. A sásliliom tulajdonképpen egy rendkívül nagyszámú kerti fajta gyűjtőneve, változatos termetű, virágszínű növények tartoznak ide.

„Egy napig szép”: ez a szó szerinti fordítása a Hemerocallis-nak, a sásliliom tudományos nevének, és valóban: a virágai csak egyetlen napig virágoznak, de a következő napon a növény már ismét tele van virágokkal!

Kevés gondozás mellett is nagyszerű dísze a kertünknek. Keskeny, fű-, illetve sásszerű levelei már márciusban kihajtanak, a hideg nem károsítja őket. Csillag alakú, liliomszerű virágai többnyire június-augusztusban nyílnak, a legváltozatosabb színekben.

A talaj típusára nem érzékeny, kúszó rizómáival gyorsan terjed. Gyökerében vizet tárol, ezért jól tűri a szárazabb időszakokat is. A napos, illetve félárnyékos helyeket szereti.

Nemcsak dísznövény, de valamennyi faj virága, illetve bimbója ehető is. Kevesen tudják, hogy már 250 g sásliliom fedezi a napi C-vitamin szükségletünket! Kínában évszázadok óta változatos formában fogyasztják, enyhén édes, lágy zöldségre emlékeztető íze miatt kedvelik (fotó:carolynjphillips).

Nagyon népszerű a lángszínű sásliliom (Hemerocallis fulva), de egyre több helyen találkozunk különleges fajtákkal is.A Hemerocallis ’Little Fellow’ levendulaszín virágait zöldessárga torok díszíti. A Hemerocallis x hybrida ’Mini Stella’ bájos, alacsony fajta, egész nyáron ontja az aranysárga virágait. Egészen különleges és gyönyörű a Hemerocallis ’Celebration of Angels’ krémszínű, közepén sötétlila szirmokkal, és zöld torokkal.

.