A Japán és Kína területén őshonos kínai hamuvirág (Ligularia dentata) nem tartozik a gyakran ültetett dísznövényeink közé, pedig nagy, akár 30 cm átmérőjű, szív alakú, hullámos szélű, bordós-piros leveleivel egészen különleges hangulatot tud az árnyékos helyeken is teremteni. Virágai júliustól októberig nyílnak. Ez a robusztus évelő nem szereti az erős délutáni napfényt, de a félárnyékos, árnyékos helyeket jól viseli. Kifejezetten vízigényes növény, száraz nyarakon konyul, lóg a levele, ha nem öntözzük rendszeresen. Állandóan nyirkos talajt igényel, ezért kerti tavak partján, mocsaras kertrészekben remek helye lehet, itt akár az 1-1.2 m magasra is nőhet. Kedveli a tápanyagdús talajt, ami kellően kötött, így homokos, laza szerkezetű talajban nehéz számára biztosítani a megfelelő körülményeket.További értékét kései virágzása jelenti, sárga virágai bíbor színezetű szárak tetején nyílnak a buja levélzet fölött. A 'Twilight' fajta tömör habitusú, nagy virágú (fotó: saját és Royal Botanical Garden)

Kerti tollbuga (Astilbe) fajok szintén a félárnyékos kertrészek évelői, elsősorban nyári virágzásuk és különleges, laza bugavirágzatuk miatt kedveltek. Eredetileg Kelet-Ázsiában honos dísznövény, ahol nedves erdőkben, árnyékos hegyi szakadékokban nő. A felálló szárainak végén díszlenek az apró virágokból álló, csúcsban végződő légies virágfürtök. Virágaik lehetnek fehérek, rózsaszínek, bíbor, vagy akár lazacszínűek is, s leginkább nagyobb tömegben mutatják meg igazi szépségüket. Elvirágzás után a virágzatok megbarnulnak, de továbbra is a növényen maradnak. Virágzásuk fajtától függően júniustól szeptemberig tart. Egyes fajai és változatai alig 50 cm-esek, míg mások akár a 120 cm-t is elérhetik. A növény szárnyasan összetett dús levélzete ugyancsak magkapó látványt nyújt. Kerti tavak partjára is ideális választás.

Teljesen télálló, árnyékkedvelő, viszont vízigényes növény, ezért rendszeres locsolást igényel. A fiatal növényeket telenként takarással óvjuk a fagytól. 3-4 évente osszuk szét a töveit a dúsabb virágzás érdekében. A kert árnyékos vagy félárnyékos részére ültessük ki, mert az erős nyári tűző nap kiégeti a tövét.