A nagy nyári melegben legjobb az árnyékba menekülni, ezért feltétlenül alakítsunk ki kertünkben is felüdülésre alkalmas, hűvösebb helyeket. Az árnyékos nem jelenti azt, hogy unalmas, sőt, csíkokkal, színekkel, mintákkal, illatokkal, érdekes virágokkal izgalmassá tehetjük kertünk ezen részét is!

Különleges, kecses virágokkal díszít az Anemone hybrida ’Wild Swan’, amely egy hibrid szellőrózsa. Igen értékes, elegáns évelő, a nyár második felében, augusztustól a novemberi fagyokig hozza virágait. 2011-ben ez a fajta bezsebelte az Év növénye díjat is (Chelsea Plant of The Year Award)! Egyik szülője az Anemone rupicola, aminek köszönhetően sokkal nagyobb és erőteljesebb, mint a japán szellőrózsa hibridek. Ott marad, ahova ültettük, nem szorítja ki a szomszédjait sem. Magasan a levélzet felett bókolnak lágyan fehér virágai, a szirmok hátoldalán ibolyakék sáv húzódik.

A szellőrózsa megbízható, hosszú életű, télálló évelő. Kedveli a tápanyagban gazdag, jól áteresztő talajokat. Legszebben félárnyékos helyen fejlődik, de tolerálja mind a napos, mind az árnyékos helyeket. Amennyiben teljes napot kap, ügyeljünk arra, hogy a talaja folyamatosan nyirkos legyen. Vízigénye közepes, nagyszerűen mutat vágott virágként is (fotó: saját és Elisabeth MacGregor Nursery).

Ugyancsak az árnyékos helyek növénye lehet a csíkokkal díszítő, különleges Convallaria majalis ’Variegata’. A gyöngyvirágtól megszokott bűbájos, finom illatú, fehér harangocskák mellett ennek a fajtának a levele is különleges: az aranyszínű csíkok krémszínűbe fordulnak a tenyészidőszak végére. A gyöngyvirág nedves környezetet igényel, gyorsan terjed. Kisgyermekes háznál ügyeljünk arra, hogy rendkívül mérgező növény!