Nagy kedvencünk ez a gyönyörű növény, egy évtizede még a legtöbbet értékesített szezonális növények között volt. Mára mintha eltűnt volna a kertekből, az áruházakban, kertészetekben csak nehezen találni, de a nagymamák verandáján még fel-felbukkan. Pedig megéri vele bíbelődni, mert virágja lenyűgöző, ráadásul viszonylag egyszerű a gondozása is.

Az angyaltrombita ugyanolyan kiválóan érzi magát a kertben, mint egy dézsában vagy vödörben a teraszon. A Latin-Amerikából származó dísznövény látványos, nagy, trombitaalakú virágai – többek között - fehérek, sárgák, rózsaszínek is lehetnek. Kisgyerekes háznál vegyünk figyelembe, hogy a növény minden része mérgező!

A tápanyagokban gazdag föld az angyaltrombita legfontosabb kívánsága. Nagyon meghálálja, ha tápoldattal öntözzük, netán saját készítésű biokomposzttal „etetjük”. Napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát, és igen igényes a vízellátásra: nagy nyári melegben napjában kétszer is öntözzük meg!

Az angyaltrombita növekedése meglehetősen gyors. Nemcsak az a része nő rohamosan, amit látunk, de a föld alatti gyökerei is, ezért időnként szükség lehet átültetésre. Ha nem akarunk túl sűrűn az átültetéssel foglalatoskodni, akkor folyamodjunk egy kis trükkhöz, és ültessük az angyaltrombitát egy dupla cserépbe. Egy műanyag cserép oldalain fúrjunk kb. 5 Ft-os nagyságú lyukakat (10-12-őt), és ebbe ültessük el a növényt. Ezt a cserepet pedig tegyük egy nagyobb cserépbe, amit szintén földdel töltünk meg. Így a gyökerek nem tudják a külső cserepet teljesen benőni, hiszen csak a lukakon tudnak kibújni, viszont a nagyobb edényben lévő tápanyaghoz ugyanúgy hozzá tudnak jutni.

Sajnos az angyaltrombita nem bírja a fagyokat, ezért a hideg idő közeledtével védett, világos, hűvös helyre kell menekítenünk. Arra is ügyeljünk, hogy május előtt ne vigyük vissza a szabadba! Május közepén jönnek a Fagyosszentek, hallgassunk a régi bölcsességre, és ne próbáljuk meg hamarabb kitenni a növényt, mert könnyen magukkal vihetik Szervácék!