Az árnyékliliomok (Hosta fajok) rendkívül népszerű évelők, változatos levelekkel, rendezett megjelenéssel. Ez nem is csoda, hiszen a levéldísznövények a virágoknál jóval hosszabb ideig ékesítik a kertet, felélénkítik az árnyékos helyeket, és talajtakaró szőnyeget képeznek a fák és a bokrok alatt. Szegélynövényként is kiválóak, de az alacsonyabb fajták a sziklakertben is jól mutatnak. Apró virágaik színe fehér, vagy a halvány levendulától a bíborig terjedhet.

Az árnyékliliomok leginkább a keleti fekvésű helyeket szeretik, ahol reggel és délelőtt kapnak napot, délután viszont árnyas melegben lehetnek. Jó hír a kertészeknek, hogy még a legkevesebb napfényt kapó helyeken is megélnek. Legjobban a nedves, jó vízellátottságú talajban növekednek.

A Hosta ‘Night Before Christmas’ fajtának nagy, sötétzöld, lándzsás levelei krémesen fehér színű középpel díszítenek, ami nyáron teljesen kifehéredik. 30 cm magas, halvány levendulaszín virágai nyár közepétől jelenthetnek meg.

A Hosta fortunei ’France’ sötétzöld levelének felszíne redős, szegélye fehér. 60-100 cm-re is megnövő növény, amely virágát június-júliusban hozza.