Szépek, színesek, díszítenek és különleges ízt adnak az ételnek. Legyünk bátrabbak az ehető virágok használatával, mert nemcsak dekorációként használhatjuk, vagy salátákban és desszertekben fogyaszthatjuk őket, de készülhet belőlük virágcukor, zselé, szörp, tea, jégkocka, tinktúra is.

Fontos, hogy csak olyan virágokat szedjünk, amelyekről biztosan tudjuk, hogy ehetőek, és vegyszer- és forgalommentes helyen nőttek. Használjuk fel őket lehetőleg mielőbb, frissen. Allergiások csak óvatosan fogyasszák őket!

Hogyan használhatjuk az ehető virágokat?

Virágcukor: Süteményekhez használhatjuk a virágcukrot, amelyet egyszerűen elkészíthetünk úgy, hogy az ehető virágokat némi cukorral, vaníliarúddal és szárított naranccsal együtt két hétre jól záródó üvegbe zárjuk.

Virágos jégkocka: tegyünk apró kis virág darabokat a jégkocka tartóba, öntsük, fel vízzel majd helyezzük el a fagyasztóba.

Virágzselé készítéséhez szirmokat (pl. rózsaszirmot) kell vízzel és cukorral felfőznünk, majd a leszűrt levet másnap pektinnel forralnunk.

Tinktúra készítéséhez két hétre áztassuk a virágokat vodkába.

Vadon is számtalan ehető virággal találkozunk, ezeket is gyűjthetjük (pl. martilapu, árvacsalán, tyúkhúr, százszorszép). A kertünkben pedig igazán dekoratív finomságokat termeszthetünk.

Íme, a legismertebb ehető virágok:

Sarkantyúka:ennek a szép kerti növénynek a virága, és a levele is fogyasztható, a piros és sárga virágok antibiotikumhoz hasonló tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Borágó: különleges kék színével és ízével minden salátát és hidegtálat feldob. Csillag alakú virágait akkor hullajtja el, mikorra ehetővé válik.

Bársonyvirág (büdöske): gyakori virág a kiskertekben, de mint ennivalót már kevesen ismerik. A friss virágokat, amelyek sárga és narancssárga színben pompáznak fűszerként vagy dekorációként is felhasználhatjuk. A virágszirmokat gyógyteák, saláták, köretek ízesítésére használhatjuk. A sáfrányt helyettesíti. Létezik citrom zamatú változata is.

Körömvirág:az egyik legismertebb gyógynövényünk, Gyönyörű narancssárga színével minden salátát feldob. Virága ezen kívül teának is kiváló. csak a szirmok ehetők, a pollen allergiát okozhat. Virágszirmait rizs, hal, húsleves, krémsajt, tejes ételek, édes sütemények fűszerezésére, színezésére is használhatjuk.

Kamilla: virága az egyik legismertebb gyógynövény is egyben.

Pitypang: levelét salátának használják, virága díszít.

Szegfű: a szegfűszeghez hasonló ízű.

Akác (Pseudoacacia): csak a virága ehető, kérge, magja mérgező!

Almafa: az almafavirágai gyümölcsös édességek remek kiegészítői. Esetenként cianid előanyagokat tartalmazhat, ezért csak kis mennyiségben fogyaszthatók.

Angyalgyökér: virágainak színe a levendulakéktől a rózsa-vörösig változik. A növény minden része, így virága is fogyasztható. Íze a zelleréhez, az édesgyökérhez hasonlatos.

Árvácska: íze enyhén mentás, gyönyörű dekoráció (fotó:tischwelt.de).

Begónia: kissé csípős, citromos ízű.

Fekete bodza: vigyázzunk, ne keverjük össze a gyalogbodzával, ami mérgező!

Hagyma: a hagyma nemzetségbe tartozó növények virágai mind ehetőek.

Illatos Ibolya: virágát édességek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására is felhasználják. Levelét saláták készítésénél használhatjuk.

Kankalin: Ehető, édes virágai ételek díszítésére is alkalmasak.

Közönséges orgona

Levendula: szörpként, sütikbe, fagyikba – mostanában rengeteg ételhez használják, nagyon divatba jött ez a lila virágú növény.

Rózsa: mérete, illata, íze igen nagy változatosságot mutat. A régi nemesítések virágai ízesebbek (Rosa rugosa). A virágok íze parfümös. A virágok szirmait úgy szedjük, hogy az alsó fehéres részt eltávolítjuk. Édességeket, desszerteket, salátákat ízesíthetünk velük.

Sásliliom: friss salátalevélhez hasonló ízű, enyhe gesztenyés beütéssel. Valamennyi faj virága, és bimbója ehető is. Kínában évszázadok óta fogyasztják. Enyhén édes, lágy zöldségízét a salátához hasonlítják, csirke mellé, körteként is nagyszerű.

Tök: virága édes ízű. Tölthetjük, palacsintatésztába mártogatva kisüthetjük.

Tulipán: Uborkáéhoz hasonlító ízű, ropogós virág, csak a szirmok ehetőek, a pollen allergiát okozhat.
Tátika: íze finoman kesernyés.