A július-augusztus a nyaralások fő időszaka, sok kiskerttulajdonos aggódik ilyenkor hátrahagyott birtoka miatt. A nyári távollétünk idejére különösen fontos a kert gondos előkészítése, fokozottan lényegessé válik mindez, ha forró napok, nagyon hosszú, száraz időszakok, vagy kánikula jellemzőek. Amennyiben a távollétünk idejére nem tudunk egy szomszédot, barátot, vagy kertészt megkérni, hogy végezze el a szükséges munkákat, nekünk kell a leggondosabban előkészülnünk.

Az alábbi tippek segítenek abban, hogy néhány napos hiányunkat a lehető legjobban vészeljék át növényeink.

1. tipp. A megfelelő előkészítés:

Röviddel a szabadságunk megkezdése előtt szükséges a kertet alaposan körbejárni és a következő munkákat elvégezni:

gyomlálás

fűnyírás kb. (3 nappal korábban)

az ágyásokban lévő talaj lazítása (kb. 1 nappal korábban)

a kerti tó kitisztítása

trágyázás, ha szükséges

minden növény alapos beöntözése (közvetlenül az utazás előtt)

extra-Tipp: a kéregmulcs hosszabb ideig megtartja a nedvességet, ezért célszerű a növények töve köré szórnunk, mielőtt utazunk. Az utazás reggelén/estéjén még egyszer, alaposan locsoljunk meg mindent!

2. tipp. Öntözés:

A legnagyobb gondot minden bizonnyal az öntözés jelenti, különösen, ha meleg, száraz nyarunk van. Erre a célra a gazdaboltokban, szakkereskedésekben számos öntözéssegítő eszköz kapható, így például időzíthető a víz kijuttatása automata öntözővel, vagy számítógép által vezérelhetővé tehető. Természetesen ebbe a rendszerbe a pázsitot is be kell kapcsolnunk. Ennél jóval egyszerűbb, de nem kevésbé hatékony módszer a Vízőr használata. Ennek segítségével a talajban hosszabb ideig megőrződik a nedvesség.

3. tipp. A cserepes és dézsás növények ápolása:

A dézsás, cserepes, konténeres növényeinket hordjuk egy védettebb helyre, ahol nem éri őket tűző nap, és sem a növényben, sem a cserépben nem tud kárt tenni egy esetleges vihar, erős szél, jégeső. Kiválóan alkalmas lehet erre a célra egy fedett kocsibeálló, garázs, terasz. Ha automata öntözőberendezést használunk, ne felejtsük ezeket a növényeket is bekapcsolni a rendszerbe!

4. tipp. Gyümölcsök és zöldségek korábbi szüretelése:

Számos zöldség és gyümölcs kissé éretlen állapotban már szüretelhető, majd a házban gond nélkül utóérlelhető (pl. paradicsom, alma, körte). Ezekkel ne várjuk meg, amíg hazaérünk, mert lepotyoghatnak, rohadhatnak addigra. A gyorsan romló zöldség-gyümölcsöket (pl. bogyósok, uborka) a hosszabb távollét idején inkább ajándékozzuk oda valakinek, kérjük meg, hogy szedje le és vigye el, különben amíg mi nyaralunk, tönkremegy, vagy ha leszedjük előtte, de nincs időnk feldolgozni, akkor a muslincák lepik el a házat, mire hazaérünk.

5. tipp. A növények rögzítése, kötözése:

Számos évelő és kúszónövény rendkívül gyorsan képes nőni, terjedni, ezeket erősítsük meg karóval vagy ráccsal, kötözzük oda, nehogy a szabadságunk alatt túlnőjenek, meghajoljanak, letörjenek.