Olvasói kérdés érkezett hozzánk a minap, kaptunk egy képet és hozzá a kérdést:

Mi történik a gyönyörű rózsámmal?

A képen a rózsa vírusos betegsége, a rózsa mozaik vírus látható, amely ellen védekezni nem lehet, kizárólag a megelőzés segíthet. Gyakori, elterjedt betegségről van szó.

A tünetek igen sokfélék lehetnek: a levelek sokszor deformálódnak, felszínükön sárgás elszíneződést tapasztalhatunk. Az erek is kivilágosodhatnak, a főerek pedig csavarodnak. A növény gyengén fejlődik, leromlik az állapota, kisméretű, halvány virágokat és gyenge gyökérzetet fejleszt, majd néhány éven belül elpusztul.

Mit tehetünk?

Fontos, hogy védekezzünk a levéltetvek ellen, mert ezek terjesztői a betegségnek. Ha új rózsatövet vásárolunk, akkor válasszunk vírusmentes növényt (lombos állapotban történő vásárlásnál figyeljünk a felsorolt tünetekre).

A betegség átvihető metszőollóval is, ezért, ha betegség-gyanús a növényünk, akkor metszés után fertőtlenítsük az ollót! Pollenekkel is terjed, így, ha egyértelműen vírusos rózsánk van, akkor érdemes a beteg növényt azonnal eltávolítani, vagy fennáll a veszélye, hogy végigfertőzi az összes rózsánkat.