Klemátisznak vagy iszalagnak is nevezik magyarul az egyik legszebb futónövényt. A legelterjedtebb faj a kerti klemátisz (Clematis x jackmannii), amely 3-4 m magasra kapaszkodik fel, és ezért rácsok, lugasok, pergolák, falak befuttatására alkalmas. Virágait egész nyáron tömegesen hozza, és a halvány rózsaszíntől a sötétliláig minden színárnyalatban előfordulnak.

A klemátisz a tápdús, nyirkos talajt kedveli, nem tűri a déli fekvést, vagy ha a tövét megsüti a nap. Ezért célszerű a töve körül mulcsozni szalmával, tőzeggel, sőt télen takarni is hasznos. Csak akkor nem kopaszodik fel, ha az első három évben tavasszal 20-25 cm magasan visszametsszük. A növény minden része mérgező, lenyelése bőrirritációt vagy allergiás reakciót okozhat, kisgyerekes háznál figyeljünk erre!

Clematis ’Multi blue’

Nagyon mutatós, liláskék színű, telt virágú fajta, virágaiban őszig gyönyörködhetünk. Könnyedén befut bármely lugast, vagy unalmas falat ez a káprázatos klemátisz. Egy nagy dézsába ültetve akár a teraszon, vagy az erkélyen is tartható (futórácsot vagy támasztékot igényel).

Clematis florida ‘Alba Plena’

Különleges, duplavirágú klemátisz, gyönyörű, krémszínű, 5-7 cm-es virágai zöldes árnyalatot nyernek, ahogy a virág öregszik. júniustól szeptemberig hozza a – minket krizantémra emlékeztető - virágait, maga a növény 2.5 m-re nő meg. Enyhén télálló.

Clematis ’Tie Dye’

Jellegzetes, szokatlan lilás-kék, csillag formájú virágai mályvaszín-fehéren márványozott szirmokból állnak. Fantasztikusnak tűnik? Valóban az! (fotó:Taylors Clematis, wikimedia)