A sarkokba, kerítés mellé, sövénynek, kisebb kertekbe ajánlott bokrok, cserjék között is akadnak olyanok, amelyek sárga lombokkal köszöntik az őszt.

A különlegességnek számító arany lombú japán borbolya (Berberis thumbergii ‘Sunsation’) közepesen magas, terebélyesedő formája miatt sövénynek, takarónövénynek is nevelhető. Ősszel az arany sárgától a bronzos narancs árnyalatokig terjedhet leveleinek színe. Hazánkban a sárga lombú borbolyák a nyári forróságot és szárazságot csak egy határig tűrik, ezért csak öntözhető helyre ültessük őket.

A vöröslő lombok között is megemlített cserszömörce (Cotinus coggygria) arany lombú fajtával is rendelkezik. A ‘Gold Spirit’ főbb tulajdonságaiban megegyezik az alapfajjal, de levelei különösen a tavaszi időszakban aranysárgák.

Igazi ritkaság az aranycsipkés fürtös bodza (Sambucus racemosa ‘Plumosa Aurea’), mely finoman szeldelt, aranysárga leveleivel és piros bogyótermésével egyáltalán nem hasonlít a „hagyományos” bodzákra. Gyorsan nő, ezért új osztású telkeknél kifejezetten ajánlott. Látványos, nagy bokrot növeszt, mérsékelten szárazságtűrő.

Októberben színeződik a serevényfűz (Salix rosmarinifolia). A nem túl magasra (kb. 1 méterre) megnövő cserje ágai vesszőszerűek, feltörőek, feltűnően vékonyak, vörösesbarnák, selymesen szőrösek. Nyirkos helyre, mindenképp üde talajviszonyok közé ültessük.

A kínai varázsmogyoró (Hamamelis mollis) már sárga, illatos, szép virágaival is díszít. Hajtásai sűrűn molyhosak, lombja ősszel élénk aranysárga lesz. Mélyrétegű, savanyú kémhatású, tápdús talajba, napos helyre ültessük.

(fotók: baltezers.lv, burncoose, plants.glenecho.com).