Nemcsak a vöröslő lombok szépek, gyönyörű őszi lombszín a sárga is, amelynek aranyba hajló változatától kezdve, a mézsárgán át, a szinte rikító sárgáig, számos árnyalata létezik.

A tulipánfa (Liriodendron tulipifera) lyra alakú leveleivel, tulipánra emlékeztető virágaival - melyek a teljes kilombosodást követően nyílnak- érdekes színfoltja lehet a kertünknek. Ősszel szó szerint is színfolttá válik, lombja ugyanis aranysárgára majd dohánybarnára színesedik. Kis kertbe ne ültessük, hiszen a 10-30 méteres magasságot is elérheti.

Ugyancsak különleges az amerikai hópehelyfa (Chionanthus virginicus). Akár bokornak, akár kisfának (3-5 m) nevelhető, jó vízháztartású, jó minőségű talajt kedvelő növény. A napos helyeket szereti, ha ilyenre ültetjük, akkor látványos fehér virágzattal és szép sárga őszi lombszínnel örvendeztet meg minket.

A törpe oszlopos gyertyán (Carpinus betulifolius ‘Monumentalis’) viszont már bátran ajánlható a kisebb kertekbe is. Rendkívül lassan növő (évente mindössze 5-10 cm-t), igénytelen, szabályos oszlopszerű fa. Őszi lomszíne sárga. Előkertek, sírok, sőt dézsák ideális növénye lehet. Rokona, a szomorú gyertyán (Carpinus betulus ’Pendula’) már helyigényesebb: 10-15 m magasra növő fa, félgömb alakú koronával. Napos helyet kedvel, mérsékelten szárazságtűrő, őszi sárga lombszíne különösen dekoratív.

Viszonylag gyakran látunk páfrányfenyőt (Ginkgo biloba) parkokban. Leveleinek jellegzetes alakjáról azonnal felismerhető, gyógyhatásáról is ismert növény. Ez a fa is lassú fejlődésű, de hosszú élete során mégis nagyra képes megnőni. Igazi túlélő alkat, úgy tűnik, semmilyen jelentős betegsége és kártevője nincs. Egyetlen hátránya, hogy ha termést hoz (vált ivarú), akkor az bizony nagyon büdös. Ősz lombszíneződése viszont pazar!

A korai juhar egyik fajtáját A(cer platanoides ’Emerald Queen’) elképesztő, őszi aranysárga lombszíne teszi különlegességé. Viszonylag jól viseli a szárazságot, a szelet és a városi klímát is ez a fajta. A cukorjuhar (Acer saccharum) csodálatos őszi színei miatt örvend nagy népszerűségnek, sárga, narancsos, sőt akár pirosas leveleiben is gyönyörködhetünk. Ez a faj a teljes vagy részleges árnyékot, a jó vízelvezetésű talajt kedveli. A túl sok víz miatt elrothadhat a törzse, míg a kevés víz megszáríthatja a leveleket.

Ne feledkezzünk meg a kedvelt hársfákról sem. A kislevelű hárs (Tilia cordata) ’Greenspire’ nevű fajtája egyenes törzsű, sudaras, tömött koronájú fa. Levelei, őszi lombszíne sárga. Virága sárgásfehér, illatos, június-júliusban nyílik. A városi klímát jól tűri, ezért nagyobb kertek mellett parkokba, közterekre is ajánlott.

Gyűjteményes kertekben fordul elő a molyhos hikoridió (Carya tomentosa). Szívesen ültetett díszfa, különösen ősszel megkapó aranyba játszó fényes sárga lombja miatt. Dióbele édes, viszont barna, kemény, vastag héja miatt nehéz kinyerni.

Különlegességként megemlíthető még az amerikai sárgafa (Cladrastis lutea), amely a pillangósvirágúak családjába tartozik. Gyönyörű őszi sárga lombja van, a városi klímát jól tűri, a teljes napsütést kedveli (fotó:alltomtradgard.se)