Az ősz a legszínesebb évszakunk, ilyenkor a falevelek ezernyi színben pompáznak: sárga, vörös, barna, lilás lombok, amerre csak nézünk. Nem csak az erdőben, a kertünkben is gyönyörködhetünk a természet őszi színeiben, ha olyan fákat, cserjéket ültetünk, amelyek a hűvösebb idő beköszöntével megörvendeztetnek minket a pompás lombszínekkel.

A vörösre színeződő lombú fákat számba véve elsőként a juharokat kell megemlítenünk.

A vörös juhar (Acer rubrum) az első fa, amelyik hirdeti az ősz közeledtét. Az Észak-Amerika keleti partvidékéről származó növény legnagyobb példányai elérik a 25 méteres magasságot is. 3-5 karéjú leveleinek szélei fogazottak. Fontos, hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Ez a juhar kezdetben piramis alakú koronával büszkélkedik, majd gömbölyűvé válik. A lilásvörös ’Brandywine’ fajta mellett, a gyönyörű narancs-vörös 'Fairview Flame’, vagy a lángoló vörös ’October Glory” a legismertebbek.

A japán juhar (Acer palmatum) szintén a kert lenyűgöző színfoltját adja. Az 'Atropurpureum' fajta karéjos, vagy szeldelt levelei kihajtástól lombhullásig sötétvörösek. A 'Bloodgood' különleges bordó lombozattal hódít, a 'Fireglow' levelei tavasszal és nyár elején élénk tűzpirosak, színüket a tűző napsütésben is kitűnően megőrzik. Őszi, impozáns lombozata skarlát- és karmazsinvörös.

Szintén kiemelkedő a díszítőértéke a mandzsu juharnak (Acer ginnala), amely többnyire többtörzsű bokorfa, levelei többségben háromkaréjosak. Intenzív vörös lombszínnel rendelkezik.

Nagyobb kertbe ajánlott a vörös tölgy (Quercus rubra), a hazai tölgyeknél gyorsabban növekszik, a 20-30 méteres magasságot is eléri. Hegyesen karéjos levelei ősszel bíborvörösre színeződnek. A vörös tölgy kedveli a nyirkosabb fekvést, de a nagyon ingadozó, szélsőséges, túl nedves, vagy túl száraz viszonyokat megsínyli, valamint érzékeny a meszes közegre.

A mocsári tölgy (Quercus palustris) levelei mélyen karéjosak, ősszel lángoló vörösre színeződnek. Ez a faj jól tűri a városi klímát.

Szintén nem az apró területek választása a fehér kőris, amely, gyors növekedésű fa, a 20-30 méteres magasságot is elérheti. Élénk őszi lombszínnel rendelkezik, levelei ilyenkor sárgás-bíborvöröses árnyalatot vesznek fel. Jó vízellátású, nyirkos talajra ültethető.

A japán gyertyánszil (Zelkova serrata) terebélyes koronájú fa, magassága akár a negyven métert is elérheti.

Nem nő meg ennyire a perzsa, vagy iráni varázsfa (Parrotia persica). Kezdetben lassan nő, és idős korában is csak 8-10 méter magas, többtörzsű fává, bokorfává fejlődik. Levelei ősszel sárgára, vagy lilás-bíborpirosra is színeződhetnek. A perzsa varázsfa védett, meleg fekvésbe való, és ugyan megél nagyobb fák árnyékában is, de igazán szépen csak napon színeződik.

Igazi újdonság a Populus deltoides ’Fuego’, amely nyárfákra általánosan jellemző módon gyors növésű, jó vízellátás mellet igen nagy levelű amerikai fa.

Levelei tavasszal fényes vörös- bordók, nyárra levél kissé megzöldülnek, de az erezet bordó marad, ősszel pedig narancsvörösre színeződik.

fotók: onlineplantguide.com, treesplanet.blogspot.com, pinus.net.pl