Köszöntöm a jövő mezőgazdaságában!

Aki a mezőgazdaságban dolgozik, tisztában van vele, hogy mit ér egy kiadós eső akkor, mikor igazán szükség van rá és milyen sok kárt tud okozni egy súlyos csapadékhiány. Mit ér a kijuttatott műtrágya, a magas genetikai értékű fajta, ha nincs megfelelő csapadék? Milyen sokba kerül az öntözés, ha van egyáltalán rá lehetőség?
Magyar fejlesztők évtizedes munkájának köszönhetően végre az Ön számára is elérhetővé vált egy olyan termék, a Water Retainer-VízŐr, amely növeli a növények aszálytűrő képességét illetve csökkenti az öntözési költségeket.

Hogyan működik a Water Retainer-VízŐr?

A fejlesztő munka iránya az volt, hogy a mezőgazdaság széles rétegei számára gondot okozó aszálykárt hogyan lehetne érdemben mérsékelni költséges öntözési beruházás nélkül, versenyképes áron.
A tisztán természetes anyagokat tartalmazó Water Retainer-VízŐrt a talajfelszínre egy egyszerű szántóföldi permetezővel egyenletesen kijuttatva, biztosíthatjuk a kezelés után 3-4 hónapig a megfelelő hatást.
A Water Retainer-VízŐr hatóanyagai megkötik a talaj pórusaiban a mélyebb talajrétegekből felfelé vándorló nedvességet, a hajnali órákban a keletkező harmatot és azt a növény gyökerei számára hozzáférhető formában tárolják.
A Water Retainer-VízŐr olyan erős vízelvonó tulajdonságokkal rendelkezik, hogy a zöld növényi részekből is kivonja a vizet, ezért kerülje, hogy az oldat termesztett növények levelére jusson, mert perzselési tüneteket okozhat. Amennyiben ez elkerülhetetlen (pl. gyep), az oldatot öntözéssel le kell mosni.

Szántóföldi gyakorlati felhasználás:

  • Felhasználás előtt fel kell keverni!
  • Nem kell bedolgozni a talajba!
  • Nem érzékeny a napfényre!
  • Nem igényel bemosó csapadékot!
  • Egyéb anyagokkal (gyomirtó, baktériumkészítmény) kijuttatható!
  • Elsodródást okozó környezeti szituációban ne használjuk!

Termesztéstechnológiai javaslatok

Tavaszi vetésű szántóföldi növények (pl napraforgó, kukorica, tavaszi kalászosok, szója burgonya stb)
Vetés után közvetlenül célszerű kijuttatni a terméket. Burgonyánál a bakhátkészítés után. A területarányos dózist tetszőleges mennyiségű, a gyakorlatban általában 200-300 liter/ha, vízzel lehet a talaj felszínére kiszórni.

Őszi vetésű szántóföldi növények (pl: őszi kalászos, repce)
Vetés előtt már a magágy készítés során kell a kezelést elvégezni, de mód van a vetés utáni közvetlen kezelésre is, bár a magágy készítés során használva sokkal célszerűbb, mert már a magágy nedvesség tartalmát is fokozza és így csökken - a repce esetén - az alászáradás kockázata. Kijuttatható egy menetben az ilyenkor szokásos totális gyomirtással együtt is a tarló kezelésére.

Magról vetett, ültetett szántóföldi zöldség növények (sárgarépa, petrezselyem, fűszerpaprika, hagymafélék torma stb)
Vetés után, a kelés előtt közvetlenül használni. A területarányos dózist a szokásos szántóföldi permetezéseknél használt vízmennyiséggel kell kijuttatni magában. Öntözött állományokban, ahol az öntözési hatékonyságot akarjuk vele javítani, adott a lehetőség az állománykezelésre. A kezelés után szükséges egy 5-10 mm-es lemosó öntözés, hogy a hatóanyag lemosódjon a növények leveleiről.

Palántázott szántóföldi zöldség növények (káposztafélék, zeller, paprika, paradicsom, padlizsán, dinnye, stb)
Abban az esetben, ha nincs mód a palántázást követő kezelés után azonnal esőztető öntözéssel lemosni a növényekről a terméket, célszerű már a palántázás előtt kipermetezni, a fentebb javasolt módon. A palántázás után is kijuttatható. Ebben az esetben mindenképpen 5-10 mm lemosó öntözéssel le kell mosni a palánták leveleiről a perzselés elkerülése érdekében.

Spárga:
Állománykezelésre a szedési időszak végén, amikor még nem fejlődtek ki a meghagyott sípok a teljes területre kipermetezve érhetjük el a legjobb hatékonyságot. A lehetőségekhez képest kerüljük a spárga zöld részeire való kerülést, vagy közvetlenül a kezelés után adjunk 5-10 mm lemosó öntözést.

Gyümölcsösök:
A vegetációs időszak elején április-májusban érdemes kijuttatni a lombkorona alá, a teljes területre egyenletesen a területarányos dózist, kerülve a kultúrnövény leveleire való jutást. A hatás fokozása érdekében érdemes a kezelést 2-3 hónappal később ismételni, így a teljes tenyészidőben biztosíthatjuk a csapadék és az öntözővíz hatékony felhasználását.

Parkfenntartás, golfpályák, gyepszőnyeg készítés:
A kezelés után mindig mossuk a gyep talajába a hatóanyagot 4-5 mm-es öntözéssel! A gyepfelületek intenzitási fokától függően és a talaj fizikai féleségétől függően az első kezelés időpontja a laza homoktalajon márciusban, kötöttebb talajokon, április közepén, de legkésőbb az első nyírás után esedékes. Fenntartó kezelés 2-3 havonta szükséges. Egy tenyészidőben 3-4 kezeléssel kell számolni. Gyepfelület esetén 20 liter/ha dózis javasolt.